Työsuojelun säädösvalmistelu tiivistyy – mitä yritysten on syytä tietää!

Useita merkittäviä työsuojelusäädöksiä ollaan päivittämässä ja uudistamassa!

Sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston johdolla valmisteltavat asetukset ja muutokset koskevat erityisesti työympäristön turvallisuutta, kemiallisia vaaratekijöitä ja työn psykososiaalista kuormitusta. Yritysten on tärkeää varmistaa, että ne seuraavat säädösten etenemistä ja valmistautuvat niiden toimeenpanoon ajoissa.

Tutustu dokumenttiin kokonaisuudessaan tästä.

Uusiin työsuojelusäädöksiin kannattaa tutustua huolellisesti. Vaikka säädökset tiukkenevat, niin työsuojelun perimmäinen tarkoitus on varmistaa, että jokainen meistä voi palata töistä kotiin terveenä, joka päivä.

Vahvistetut syöpävaarallisten aineiden raja-arvot

Erityisesti syöpävaarallisiin ja lisääntymiselle vaarallisiin aineisiin liittyvät säädökset tiukentuvat merkittävästi. Vuoden 2024 aikana voimaan tulevat asetukset asettavat uudet sitovat raja-arvot useille vaarallisille aineille, kuten nikkelille, bentseenille ja lyijylle. Tämä asettaa yrityksille velvoitteen päivittää työpaikan kemikaalien turvallisuuskäytännöt ja varmistaa, että työntekijät saavat riittävän koulutuksen näiden aineiden käsittelyyn. Yritysten on myös huomioitava, että tietyissä tapauksissa siirtymäaikaa annetaan vuoteen 2026 saakka. Tämä tarjoaa hengähdystauon, mutta valmistelut on hyvä aloittaa jo nyt, jotta muutoksiin voidaan sopeutua ilman häiriöitä.

Uusia vaatimuksia kemikaalien käsittelyyn

Vuonna 2024 voimaan tuleva kemiallisista tekijöistä työssä annettavan asetuksen (715/2001) päivitys tuo mukanaan uusia sitovia raja-arvoja kemikaalien käytölle. Nämä ovat lisänä jo 2023 voimaan astuneen Di-isosyanaattien Koulutusvelvoitteeseen, joka on koko Euroopan Unionin aluetta koskeva. Di-isosyanaaatit ovat yleisesti käytettyjä kemikaaleja muun muassa polyuretaanin valmistuksessa, mutta ne voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten hengitysteiden herkistymistä ja allergisia reaktioita.

EU:n REACH -asetus velvoittaa
työnantajia huolehtimaan siitä, että työntekijät, jotka käsittelevät di-isosyanaatteja, saavat asianmukaista koulutusta ja osaavat noudattaa turvallisia työskentelytapoja. Kurssihuone tarjoaa di-isosyanaattikoulutusta, joka on asetuksen mukainen -koulutuksen etusivulle tästä. Koulutuksessa keskitytään erityisesti turvalliseen kemikaalien käsittelyyn ja työntekijöiden terveyden suojeluun. Näin varmistetaan, että henkilöstö toimii uusien säädösten mukaisesti, ennen kaikkea terveellisesti ja turvallisesti!

Asbestityö ja uudet tiukemmat vaatimukset

Asbestipurkutyötä koskeva lainsäädäntö saa merkittävän päivityksen. Vuonna 2025 tiukentuvat asbestin raja-arvot ja modernimmat mittausmenetelmät edellyttävät yrityksiltä tarkkoja toimintasuunnitelmia sekä perehdytystä työntekijöille. Asbestityössä tarvittavat ennakkoilmoitusmenettelyt ja koulutusvaatimukset tiukentuvat entisestään. Työturvallisuusvastuuhenkilöiden on syytä valmistautua näihin muutoksiin ajoissa, sillä laiminlyönneistä voi seurata merkittäviä seuraamuksia. Kansallinen täytäntöönpano 21.12.2025 mennessä

Psykososiaalisen kuormituksen hallinta

Psykososiaalisen kuormituksen hallinnasta on tulossa entistä tärkeämpi osa työturvallisuutta. Työmarkkinakeskusjärjestöjen esityksen mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa valmistellaan uusia säännöksiä, jotka keskittyvät työn henkiseen kuormitukseen. Tämä tarkoittaa, että yritysten on panostettava työntekijöiden työhyvinvointiin ja kuormituksen hallintaan liittyvään perehdytykseen ja koulutukseen.Hyvä työhyvinvointiohjelma ja tehokkaat kuormitusta vähentävät toimintamallit voivat paitsi parantaa työviihtyvyyttä, myös vähentää poissaoloja ja parantaa tuottavuutta. Työnantajien on tärkeää varmistaa, että nämä uudet säännökset otetaan osaksi organisaation työsuojelukäytäntöjä.

Miten yritykset voivat valmistautua uusiin säädöksiin?

Säädösten jatkuva seuraaminen on yrityksille kriittistä, jotta mahdolliset muutokset ehditään toimeenpanna ajoissa.

Suositeltavaa:
  • Päivittää kemikaalien käsittelyyn liittyvät ohjeistukset
  • Kouluttaa henkilöstöä
  • Varmistaa, että psykososiaalisen kuormituksen hallintatoimet ovat ajan tasalla
  • Seurata siirtymäaikoja ja valmistella tarvittavat muutokset hyvissä ajoin


Yksi suositelluista ja tehokkaista tavoista varmistaa on henkilöstön kouluttaminen, ja valita luotettava koulutuskumppani, joka seuraa alan kehitystä ja työsuojeluun liittyviä asetuksia. Kurssihuone.fi pitää koulutustarjontansa ajan tasalla ja päivittää sisältöjä vastaamaan aina uusia säädöksiä. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, jolla varmistetaan koulutusten korkea laatu ja asiakasyritysten henkilöstön turvallisuus.

Säädösten seuraaminen on turvallisuutta yrityksen tulevaisuuteen

Vuoden 2024 työsuojelusäädökset vaikuttavat moniin yrityksiin, erityisesti teollisuudessa ja rakennusalalla, mutta välillisesti myös vaikutuksia on logistiikkaan ja varastointiin.

Ajoissa tehdyt toimet, kuten työympäristön turvallisuuden parantaminen ja koulutusinvestoinnit, auttavat välttämään sanktioita ja lisäävät työntekijöiden turvallisuutta. Yritysten on tärkeää toimia proaktiivisesti ja ottaa vastuullinen rooli työsuojelun edistämisessä. Luotettavat ja ajankohtaiset tiedot säädöksistä tarjoavat yrityksille työkalut, joilla navigoida turvallisuusvelvoitteiden muuttuvassa ympäristössä.

17.09.2024

15% alennus Työturva TT Peruskoulutus verkkokurssille

Kirjoita etukoodisi sille kuuluvaan kenttään ja valitse Lunasta kuponki!
Voimassa 25.10.2024 asti
ETUKOODISI  

Blogalennus2024