Ravintola-alalla tapahtuu joka kuukausi yli 200 työtapaturmaa!
Majoitus- ja ravintola-alalla sattuu Fennian ja Tapaturmavakuutuskeskuksen kesäkuussa julkaistun artikkelin mukaan noin 2 700 työpaikkatapaturmaa vuosittain. Tämä tarkoittaa siis yli 200 tapaturmaa vuoden jokaisena kuukautena!
Mitä voidaan tehdä tapaturmien vähentämiseksi?
Seuraavassa muutamia käytännön vinkkejä, jotka perustuvat Työturvallisuuden
peruskoulutuksemme verkkokurssiin. Työturva TT Peruskoulutus käsittelee mm. artikkelissa
mainittuja ongelmakohtia. Koulutus antaa ”hyvät eväät” jokaiselle työelämässä
olevalle, toimialasta riippumatta ja niin nuorelle kuin konkarillekin.
Hyviä käytännön vinkkejä työturvallisuuden parantamiseen:
- Työn suunnittelu
- Perehdytys
- Henkilökohtainen nostotekniikka
- Kompastumiset ja liukastumiset
- Työturvallisuuskulttuuri ja asenne
1. Työn suunnittelu – avain turvallisuuteen
Hyvin suunniteltu työympäristö ja työtehtävät voivat merkittävästi vähentää kiirettä ja stressiä, jotka ovat usein tapaturmien taustalla. Selkeästi jäsennellyt työprosessit ja ajoitus auttavat vähentämään kiireestä johtuvia virheitä ja tapaturmia. Muista myös ergonomian huomioiminen – työpisteet tulisi järjestää niin, että tarvittavat välineet ovat helposti saatavilla ja oikeassa järjestyksessä. Tämä vähentää tarpeettomia liikkeitä ja virheitä.
2. Perehdytys
– perusteellinen aloitus takaa turvallisuuden
Perusteellinen perehdytys on olennaista uusille työntekijöille. Sen tulee kattaa sekä työtehtävät että turvallisuuskäytännöt, ja siihen tulisi sisältyä käytännön harjoittelua ja ohjausta. Myös jatkuva koulutus on tärkeää – säännölliset koulutukset ja kertauskurssit auttavat varmistamaan, että turvallisuuskäytännöt pysyvät mielessä ja niitä noudatetaan.
3. Nostotekniikka
– oikeat otteet ehkäisevät vammoja
Oikeat nostotekniikat voivat ehkäistä selkä- ja muiden lihasvammojen riskiä. Työntekijöille tulisi tarjota koulutusta oikeista nostotekniikoista, ja raskaiden tai hankalasti käsiteltävien esineiden siirtämiseen tulisi käyttää apuvälineitä, kuten kärryjä ja nostolaitteita.
4. Kompastumiset
ja liukastumiset – pidä lattiat kunnossa
Kompastumiset ja liukastumiset ovat yleisiä työtapaturmien syitä. Varmista, että lattiat pidetään puhtaina ja kuivina. Liukkaat pinnat kannattaa käsitellä liukastumisen estoaineilla, ja kulkureitit tulisi pitää vapaina esteistä ja kunnolla valaistuina. Asianmukaiset, liukumista estävät jalkineet ovat myös tärkeä osa turvallista työympäristöä.
5. Työturvallisuuskulttuuri
– asenteet ratkaisevat
Johdon, esimiesten ja muun henkilöstön yhteistyöllä on keskeinen työturvallisuuden
edistämisessä! Kaikkien tulisi omalta osaltaan näyttää esimerkkiä ja korostaa työturvallisuuden
tärkeyttä. Avoin viestintä on myös tärkeää – työntekijöiden tulisi voida
raportoida turvallisuusongelmista ja läheltä piti -tilanteista ilman pelkoa
seuraamuksista. Tämä parantaa turvallisuusasioiden käsittelyä ja ongelmien
ennaltaehkäisyä. Lisäksi kiire ei saa olla tekosyy työturvallisuuden
laiminlyönnille – työnantajien on varmistettava, että työntekijöillä on
riittävästi aikaa tehtäviensä suorittamiseen turvallisesti.
Asenne on kaikki kaikessa, jokaisella!
Ravintola-alan työturvallisuuden parantaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa
Kokonaisvaltainen lähestymistapa kattaa työn suunnittelun,
perusteellisen perehdytyksen, ergonomian, oikeiden nostotekniikoiden
opettamisen, työympäristön kunnossapidon sekä vahvan työturvallisuuskulttuurin
edistämisen.
Työturvallisuuden peruskoulutuksen verkkokurssi
tarjoaa arvokasta tietoa ja käytännön ohjeita, joita voidaan hyödyntää näiden
parannusten toteuttamisessa.
Tehdään yhdessä ravintola-alasta turvallisempi paikka työskennellä!
Copyright © 2024
Huomio...et ole ollut aktiivinen viimeiseen 25 minuuttiin!
Kuuntele Kurssihuoneen esittely audiona...
Kuuntele Kurssihuoneen esittely audiona
Tervetuloa, .
Koulutukseen ja kurssisisältöön liittyvissä asioissa voitte soittaa suoraan +358 45 1300 442, ja oppimisympäristöön liittyvissä asioissa +358 45 2017 305, arkisin klo 10-18.
Ota numerot heti talteen:)
Tervetuloa, .
Koulutukseen ja kurssisisältöön liittyvissä asioissa voitte soittaa suoraan +358 45 1300 442, ja oppimisympäristöön liittyvissä asioissa +358 45 2017 305, arkisin klo 10-18. Tai ole yhteydessä tahoon, jolta saitte tunnukset kurssille.
Ota numerot heti talteen:)