Työturvallisuuden koulutusten kriittiset erot

Vastuullinen yritys huolehtii työntekijöidensä turvallisuudesta asianmukaisella koulutuksella

Työturvallisuuden ylläpitäminen ja parantaminen on yritysten keskeinen vastuu ja velvollisuus. Työnantajan on varmistettava, että työntekijät pystyvät työskentelemään turvallisesti ja terveellisesti. Tämä vastuu ei ole vain juridinen, vaan myös eettinen.

Työnantajan on suojeltava työntekijöitään vaaroilta ja riskeiltä. Työturvallisuuden ylläpitämiseksi ja varmistamiseksi yrityksillä on oikeus ja velvollisuus vaatia työntekijöiltään ja alihankkijoilta asianmukainen työturvallisuuskoulutus.

Perinteisen työturvallisuuden korttikoulutuksen haasteet

Työturvallisuuden erilaiset korttikoulutukset ovat olleet Suomessa yleisesti käytetty tapa osoittaa, että työntekijöillä on vähintään perustiedot työturvallisuudesta. Kuitenkin näissä korttikoulutuksissa esiintyy haasteita. Koulutuksille voi olla asetettu yleisiä kriteereitä mm. ajallinen kesto, otsikkotasolla yleiset oppimistavoitteet ja mahdollisesti muutamia yleisiä dioja, mutta sisällölle ei ole asetettu tarkempia vaatimuksia.

Tämä on johtanut siihen, että eri toimialoilla on tarjottu hyvin erilaisia koulutuksia, jotka kaikki johtavat samanlaisen kortin saamiseen. Samanlaisen kortin voi saada siis suorittamalla koulutuksen, joka voi olla esimerkiksi teollisuuden, sosiaalialan, rakennusalan, kuljetusalan tai yrityksen sisäinen koulutus.

Käydyn koulutuksen jälkeen korttikoulutuksen sisältö ei useimmiten ole tiedossa edes kortin myöntäjällä, joten käyty sisältö, tai edes toimiala ei ole kenenkään tarkistettavissa. Tämä epätarkkuus koulutuksen sisällössä johtaa siihen, että vaikka työntekijällä on työturvallisuudesta joku korttikoulutus, hänellä ei välttämättä ole riittäviä perustietoja työturvallisuudesta toisessa työympäristössä.

Tämä korostaa standardoidun työturvallisuuden peruskoulutuksen tärkeyttä ja tarvetta selkeille sisältövaatimuksille. Tämä tilanne herätti suurissa yrityksissä ja toimijoissa tarpeen kehittää yhtenäinen standardi, joka takaisi työturvallisuuden peruskoulutuksen laadun ja sisällön. PSK 6803 -standardi tarjoaa ratkaisun tähän haasteeseen.

PSK 6803 Työturvallisuuden Peruskoulutus on tulevaisuuden standardi!

Standardin merkitys – PSK 6803 Työturvallisuuden peruskoulutus

PSK 6803 Työturvallisuuden peruskoulutus -standardi julkaistiin Q1/2024. Se määrittelee selkeät vaatimukset työturvallisuuden peruskoulutuksen sisällölle ja toteutukselle. Standardin PSK 6803 laadinnasta on vastannut PSK Standardisoinnin työryhmä PSK68/3. PSK Standardisointi on teollisuuden puolueeton ja neutraali kehitysyksikkö, jolla on 270 jäsenyritystä ja 445 käytännönläheistä standardia eri aihealueilta.

Standardin työryhmään (PSK68/3) osallistui laaja joukko työelämän keskeisiä toimijoita mm. Työturvallisuuskeskus (TTK), Fortum, Stora Enso, SSAB, Helen, Yara, Etteplan ja AFRY. Mukana oli merkittäviä yrityksiä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenkunnasta. Standardin mukaisia koulutuksia tarjoavat useat eri koulutusorganisaatiot.

Standardi yhdenmukaistaa työturvallisuuden peruskoulutuksen sisällön ja asettaa vähimmäisvaatimukset koulutuksen toteuttamiselle. Tämä takaa, että koulutettavat saavat yhtenäisen ja laadukkaan peruskoulutuksen turvallisesta työskentelystä ja, että työnantajat voivat luottaa koulutuksen sisältöön.

On olennaista, että koulutuksen sisältö on tarkasti määritelty ja vastaa alan vaatimuksia, kuten vakiintuneessa SFS 6002 -standardin mukaisessa sähkötyöturvallisuuskoulutuksessa, jossa standardi selkeästi määrittelee koulutuksen sisällön.

Yhteenveto

Työturvallisuuskoulutuksen standardointi on merkittävä askel kohti tehokkaampaa ja turvallisempaa työympäristöä. Uuden PSK 6803 -standardin mukainen koulutus auttaa yrityksiä täyttämään lakisääteiset velvollisuutensa ja parantamaan työturvallisuuttaan.

Ainoastaan standardoidun koulutuksen ansiosta töiden tilaajat ja työnantajat voivat luottaa siihen, että työntekijät ovat saaneet korkeatasoista, systemaattista ja toimialasta riippumatonta työturvallisuuskoulutusta. Tämä selkeyttää ja tehostaa mm. perehdytystä, koska kaikilla on samat lähtötiedot.

Vaikka PSK 6803 -koulutus tarjoaa selkeitä etuja, monet toimijat vaativat silti edelleen jonkin yksittäisen toimijan perinteisiä korttikoulutuksia, sisällön määrittelemättömyydestä huolimatta. Koulutuksien valintaan tulee kiinnittää huomiota ja yritysten onkin tärkeää varmistaa, millaisia sisältö- ja koulutusvaatimuksia heidän asiakkaillaan tai tilaajillaan on.

On todennäköistä, että jo lähitulevaisuudessa yhä useammat yritykset tulevat edellyttämään kumppaneilta ja alihankkijoilta PSK 6803 -standardin mukaista työturvallisuuden peruskoulutusta. Tämä kehitys ohjaa yrityksiä siirtymään laajasti kohti standardoitua, selkeästi määriteltyä koulutusta.

Yritysten ja tilaajien kannattaa ottaa PSK 6803 -standardin mukainen työturvallisuuden peruskoulutus nopeasti käyttöön vähintään hyväksyttynä ja mieluiten vaadittuna koulutuksena, sillä se varmistaa yhtenäisen ja laadukkaan työturvallisuusosaamisen, mikä parantaa merkittävästi työympäristöjen työturvallisuutta ja vähentää riskejä koko tuotantoketjussa.

HUOM!
Ainoastaan sisällöltään tunnetulla ja työtehtävään sopivalla työturvallisuuskoulutuksella on merkitystä esimerkiksi viranomaisten työsuojelutarkastuksissa ja onnettomuustutkinnoissa.

23.09.2024

Kurssihuoneen PSK6803 standardin mukaiset koulutukset 100% aitoina verkkokoulutuksina!