Selaatko kännykkää ja annat kuljettajan nukahtaa rattiin?

Me kaikki ymmärrämme, että auton rattiin nukahtaminen on vakava riski sekä kuljettajalle että kaikille matkustajille sekä ulkopuolisille henkilöille. Väsymys ja uneliaisuus heikentävät kuljettajan reaktioaikaa ja kykyä havainnoida ympäristöä, mikä puolestaan lisää onnettomuusriskiä.

Mutta tiedostammeko, että turvallinen matkustaminen ei ole vain kuljettajan vastuulla!
Tämä on seikka mitä ei oikeastaan ole käsitelty missään aihetta käsittelevissä artikkeleissa! Kaikkien matkustajien on osallistuttava aktiivisesti turvallisen matkanteon toteuttamiseen, jos se vain on mahdollista.

Kuljettajan vastuu

Ennen matkaa, henkilökohtaiset ratkaisut
Kuljettaja tekee henkilökohtaisia valintoja vireystilan ylläpitämiseksi. Riittävä uni ennen ajamista on ehdottoman tärkeää. Tulee varmistaa tarpeellinen määrä lepoa ennen astumista auton rattiin.

Raskaan aterian nauttiminen juuri ennen matkaa ei ole suositeltavaa ja matkallakin ruokailuiden tulisi olla suhteellisen kevyitä. Runsaan alkoholin nauttimista tulisi ehdottomasti välttää matkaa edeltävänä päivänä.

Matkan aikana, vireystilan ylläpitäminen
Kuljettajan on tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja havainnoida vireystilaa matkan aikana. Jos vireystila tuntuu huonolta, on tärkeää pitää riittävästi taukoja. Kiire ei saa koskaan olla esteenä turvalliselle matkanteolle! Taukojen aikana verenkiertoa voi parantaa esimerkiksi pienellä jumppahetkellä tai kävelyllä.

Lisäksi on tärkeää juoda riittävästi vettä ja välillä nauttia vaikkapa omaa suosikkijuomaa, olipa se sitten kahvi, mehu tai limonadi. Pieni välipala, kuten suklaa, sämpylä tai banaani auttaa pitämään energiatasoja ja mieltä yllä.

Musiikin kuunteleminen voi myös auttaa pitämään mielen virkeänä. Lisäksi auton sisätilan lämpötila tulee säätää sopivaksi, mutta lämpötilan muuttaminen aika ajoin voi myös auttaa kuljettajaa pysymään hereillä.

Kanssamatkustajien vastuu

Usein unohdetaan tai ei huomioida ollenkaan, että kanssamatkustajilla on myös suuri vastuu auton turvallisuudesta ja kuljettajan vireystilan ylläpitämisestä! Nykypäivänä monet matkustajat, kuten lapset tai puoliso, saattavat uppoutua omiin oloihinsa matkustettaessa, kuten musiikin kuunteluun kuulokkeilla, puhelimen pelaamiseen tai someen -unohtaen täysin kuljettajan läsnäolon ja tarpeet. Sosiaalisuuden ja vuorovaikutteisuuden puute voi aiheuttaa kuljettajan vireystilan laskua, koska häneltä puuttuu tarvittavia virikkeitä pitääkseen aivonsa aktiivisina.

On tärkeää korostaa kanssamatkustajien roolia turvallisen matkan varmistamisessa!

Keskustelu kuljettajan kanssa auttaa havainnoimaan helposti hänen vireystilansa. Jos kanssamatkustajat eivät ole vuorovaikutuksessa kuljettajan kanssa, he menettävät kyvyn havaita kuljettajan väsymystä tai uneliaisuutta.

Keskustelu ja vuorovaikutus kuljettajan kanssa auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmatilanteet ja puuttumaan niihin ennen vakavien tapahtumien tapahtumista.

Kanssamatkustajien tulee olla valppaina ja kiinnittää huomiota kuljettajan käyttäytymiseen ja reaktioihin. Jos he havaitsevat merkkejä väsymyksestä tai uneliaisuudesta, heidän tulisi rohkaista kuljettajaa pitämään taukoja, levähtämään ja virkistymään ennen kuin matkaa jatketaan.

Lue lisää aiheesta Liikenneturvan sivuilta.

Perheen kanssa matkustettaessa

On ymmärrettävää, että esimerkiksi lapsiperheen nuorimmilta ei voi vaatia mitään muuta kuin nauttimaan matkanteosta, mutta jos autossa on muita aikuisia niin matkanteon turvallisuuden vastuuta voidaan, ja tulee jakaa myös heille. Vaikka hallintalaitteita käyttää yksi matkustaja niin kyllä "kuljettajia" voi olla kaksikin suoralla tiellä.

Perheen kanssa matkustettaessa voidaan pelata esimerkiksi erilaisia pelejä mm. keltainen auto ja laiva on lastattu. On monia eri tapoja pitää vireystilaa autossa yllä, vain taivas on rajana. Tärkeintä kuitenkin on päästä paikasta A, perille paikkaan B turvallisesti.

Mitä yhteispelejä sinä pelaat lastesi kanssa kun olet pitkällä ajomatkalla?

Tutustu suosituimpiin esimerkkipeleihin Yhteishyvän sivuilla: Pelit ja leikit pitkälle matkalle!

Turvallisen matkanteon saavuttamiseksi kaikkien osapuolten on tehtävä yhteistyötä

Pitkällä matkalla rattiin nukahtamisen riski kasvaa, mutta nukahdus voi tapahtua vaikkapa työstä tai harrastuksista kotiin ajetulla, lyhyelläkin matkalla! Kuljettajien tulisi noudattaa henkilökohtaisia ratkaisuja ja suunnitella matka etukäteen kaikkine taukoineen, mikäli ajomatka on pitkä.

Kanssamatkustajilla on merkittävä vastuu turvallisuudesta ja heidän tulee olla aktiivisesti mukana ylläpitämässä kuljettajan vireystilaa. Jokaisen matkustajan tulisi tiedostaa, että heillä on tärkeä rooli matkan turvallisuudessa.

Pidä sinä huolta siitä, että olet aktiivinen ja vuorovaikutuksessa kuljettajan kanssa ja tarvittaessa kannusta häntä pitämään taukoja ja lepäämään.

Loppujen lopuksi jokaisen tulisi omaksua vastuu ja toimia yhdessä uneliaisuuden ja väsymyksen torjumiseksi. Turvallisuus on yhteinen asia, ja jokaisen panos on tärkeä osa matkustamisen turvallisuutta ja hyvinvointia.

06.07.2023